Our mental synchronization can have but one explanation

 
Okej så nu har jag sett Frozen och jag älskar älskar älskar den. HÄR har ni skivan på Spotify, men jag har några favoriter: Do you wanna build a snowman, Let it go (favvo sen innan jag såg filmen), Let it go - Demi Lovato, Love is an open door, In summer, Reindeers are better than people, Fixer upper, For the first time in forever. Och det finns massvis med underbara instrumentala låtar + låtar som inte kom med/framfördes annorlunda i filmen!
 
Reindeers are better then people har jag dessutom gjort en egen version av, brukar sjunga den med Vilja. Enjoy:
 
Jag: Katter är bättre än männ'skor, Vilja, är det inte sant?
Vilja: Ja männ'skor vill slå dig o' håna dig o' flå dig. Dumma är dem alla, utom du.
Jag: Haha, tack kompis. Men männ'skor luktar bättre än katter? Vilja, har jag inte rätt?
Vija: Du har än en gång rätt, om alla förutom du.
Jag: Haha nu fick du mig, låt oss säga god natt.
Vilja: Gooood naaaatt.
Jag: Låt inte kylan frysaaaa.
 
 
Jag läste även en artikel om filmen ur en feministisk synvinkel!!!!! Disney's Frozen: The feminist fairy tale we've been waiting for (with no Prince Charming). Dock spoilar den slutet meeeen det finns spoiler alerts i texten. Om du inte ids klicka på länken så har jag samlat lite citat (utan major spoilers). Ta-daa:
 
"The great thing is that moments before, Anna and Hans have the typical Disney true-love duet, ala Aladdin or Tangled, and as an audience member (and someone way more versed in Disney Princess lore than is good for me probably) I thought, well that’s dumb, but this is a Disney Princess movie. It’s pretty standard. And then they toss it right back into your face."
 
"Repeatedly throughout the film, Anna says it over and over again: I’m going to find my sister and talk to her. Not seek answers for herself, not lead an attack on her for being what everyone assumes is the equivalent of the “wicked witch.” The story from start to finish is the tale of two sisters."
 
"I wish Disney had made a movie with Princesses of color. I wish they’d made Princesses with a different body type. I wish they’d done a lot of things. But this movie is an incredibly moving, entertaining tale at its heart about two sisters. I believe it’s the first Princess movie to not revolve entirely around a love interest or romantic love (in Brave the mother/daughter rift is spurred by the mother’s wish for Merida to marry). Anna’s relationships to Hans and Kristoff are completely secondary to Elsa, and they are woven into the plot beautifully. Elsa, notably, has absolutely no love interest."

Have you ever been blue?

I fredags testade jag en ny frisyr, kände mig rätt tuff i den dessutom. Jag hängde på min faders jobb och fotade ego-bilder på toaletten för att undvika människor. Haha. Sedan åkte jag och köpte mig en kompaktkamera, som jag inte riktigt testat än. Vill använda den för att filma vloggar och så men måste väl samla mod först. Och efter de simsade jag hos Nettan, sen råkade jag väl somna och var världens sämsta sällskap men oh well. Sånt händer.
 
Här har ni en toalettegobild iallafall, gjorde den blå pga insett att jag blir snyggare som blå. (Rubriken är ett citat från Girl, interrupted förresten.)
 
 

Hårsmycke

Min dygnsrytm har varit rätt knäpp på sistone men de senaste dagarna har det ändå gått hyfsat bra, förutom att jag iband vaknar - tror det är morgon - försöker ta sovmorgon genom att somna om - inser att klockan är typ två (på natten) - kan inte somna om. Brukar då se serie eller liknande men inte idag minsann! Jag har rensat min garderob(!!), alltså även börjat packa! Flyttar nämligen snart in i min alldeles (kanske) egna lägenhet.
 
OCH jag har gjort om ett supertungt örhänge till detta (jag vet inte om det anses otrevligt att bära av vemsom närsom, har försökt googla utan success, någon som vet eller tar illa upp?):
 
 
Sen passade jag på att fota selfies. Enjoy.
 
 
 
 
Sen blev jag uttråkad pga blev inte lika snygg på bild som in real life.
 
Sorry förresten för olik redigering på bilderna (om de stör er) men orkade icket bry mig.

Min feministiska utveckling

 
Jag har blivit rädd(!!!!) för att uttala mig om feminism, som jag förut babblade på om hit och dit - men jag ska nu göra ett försök att bryta isen mellan mig och min kärleksideologi.

Jag har börjat läsa mer vettigt om feminism och också beblandat mina tidigare åsikter med radikalfeministiska och inte bara mansvänliga åsikter. Till exempel har jag alltid tyckt att båda könsrollerna suger, män utför fler (lyckade) självmord vilket mest troligt är pga macho-rollen som föreslår att diskussionen om psykisk ohälsa och speciellt att söka psykiskt stöd är svagt och skall inte utföras av män. Också att kvinnlig homo-/bisexualitet är mer accepterat.

Då har jag tänkt att ja, patriarkatet existerar, ja, kvinnor är svaga och utsatta och sexobjekt och mindre värda, ja, enligt patriarkatet så är lycka för en kvinna att få en man, ja, kvinnor har en möjlighet att hyllas om de trycker ner andra kvinnor - även fast detta förtryck motverkar dem också - MEEEN män har det rätt kasst dem med. Haha Amalia, haha.

Jag har insett att det är vårt individuella ansvar att inse våra privilegier och att motverka dem, till exempel jag som är vit och född i Sverige och en ciskvinna. Jag hatar att mina privilegier gör mig så otroligt blind. Jag anses till exempel som “svensk”, ni vet en riiiktig svenne - med blåa ögon och gråblondt hår. Ingen vill sparka tillbaka mig till mitt hemland. Jag har inte behövt fly för mitt liv till en helt annan kontinent. Jag har inte misstagits som flykting. Jag har inte blivit kallad negativa ord på grund av mitt ursprung. Jag har inte undrat om rasister följer efter mig när jag handlar eller helt oskyldigt vistas ute på gatan. Ingen har frågat mig vars jag kommer ifrån egeeentligen. Jag har inte varit tvungen att byta om med tjejer även fast jag känner mig som en kille eller inte överhuvudtaget vill definiera mig själv som någon av dem. Jag har inte känt mig vilsen i min könsidentitet. Jag har inte levt på gatan eller utan föräldrar. Jag har inte varit nära på att dö utav svält eller törst. Jag har inte känt en genuin lycka för att jag har mat för dagen och jag har ingen aning om hur det är att leva på något annat sätt än som vit, eller svensk, eller cis. Jag vågar inte ofta uttala mig om rasism för jag har tänkt att jag inte har så mycket att komma med, jag vet inte, inte annat än vad jag har läst om, eller upplevt genom mina vänner. Jag har inte fått uppleva att bli kallad n-ordet - jag har endast fått skrika på människor som kallat mina vänner det - för att de som blir drabbade av detta har skrivit och sagt att de tar illa upp och att de upplever det som ett kränkande uttryck.

Just därför har vita cismän svårare att inse att vi lever i ett patriarkat, på grund av alla privilegier och att inte se denna hemskhet vi lever i måste vara fantastiskt och helt underbart TILLS hen öppnar ögonen och inser hur blind hen har varit och fortfarande är.

Feminsim är otroligt viktigt för mig och har hjälpt mig på otroligt många plan. Att förstå varför jag (och min storasyster) hade ätstörningar, varför andra människor har ätstörningar, vilka ord som hjälper och vilka som skadar. Hur jag kan hjälpa min mamma som under sitt äktenskap mått fruktansvärt dåligt och de sista åren av äktenskapet blivit väldigt illa behandlad. Jag har kunnat hjälpa min mamma genom att lära henne om feminism och sedan fått se henne själv brinna för denna grymma ideologi. Jag har insett att jag får säga nej till samlag och att det inte var jag som var äcklig de gånger jag inte blev lyssnad på, att jag får klä mig hur jag vill även om det innebär att visa mina bröst - att exponerandet av mina bröst inte gjorde någon som helst skillnad när jag blev övertalad att ha sex stupfull i en skog. Att jag ska värna om mina kvinnliga kompisar istället för att prata bakom deras ryggar eller skylla på dem om deras heteroförhållande går dåligt. Att jag är värd precis lika mycket som vilken annan människa som helst.
 
En blogg som har lärt mig otroligt mycket är Fanny Åströms, har börjat läsa denna regelbundet ganska nyligt. Annars har jag börjat följa massvis med kloka på Twitter, till exempel daisycassandra, smulsex, __nneka, taggigt, sinoes (ovan nämnda Fanny) och fler (har dock Twitter-förnyingsperiod, då jag avföljer och följer för fullt).
 
Edit: Blev lite ändring i texten av min syster, mer grammatiskt korrekt, haha.
RSS 2.0